• mariannezuur1

Bewonersparticipatie in de wijk

Bijgewerkt: 11 mei 2020

Wat kun je WEL doen vanuit huis, tijdens corona?

Werk jij aan bewonersparticipatie in de energietransitie? Dan kunnen wij ons voorstellen dat je het gevoel hebt dat het nu even stilvalt door de corona omstandigheden. Bewoners hebben wel even wat anders aan hun hoofd, denken we. En ervaren we wellicht ook zel. Toch is er onder thuiszittende bewoners meer dan tevoren behoefte aan een fijne duurzame groene leefomgeving, nu we hiermee meer in contact staat. En hebben we best wel zin en tijd om op een rijtje te zetten wat we graag anders willen zien.


Casus Zeeheldendialoog

Sinds begin dit jaar werken Leo Dijkema (Synthetron) en Marianne Zuur (Klimaatavontuur) met de gemeente Den Haag aan een bewonersdialoog in het Zeeheldenkwartier. Uit de gesprekken met de bewoners, wil de gemeente de prioriteiten vaststellen voor de wijkagenda 2020-2024. Het is de bedoeling dat de dialoog een structureel karakter krijgt en dat de bewoners samen aan oplossingen gaan werken voor prangende vraagstukken rond leefbaarheid, mobiliteit, vergroening en verduurzaming.


In onze samenwerking met de gemeente Den Haag zetten we een drietal instrumenten in om de dialoog aan te zwengelen. We waren aardig op weg. Zo hadden we een team vrijwilligers bij elkaar die met een enquete huis aan huis zouden gaan. Corona roept ons een halt toe ....dat plan gaat nu even niet.


Toch aan de slag

Er kan een boel nog wel. Zo creatief werden wij in deze omstandigheid. Want de enquete stond inmiddels live en gingen we door met het virtueel mobiliseren van het buren-netwerk, en via hen weer hun buren... enzovoort. We vroegen buurtgenoten om hulp aan te bieden aan de minder digitaalvaardige buurman of buurvrouw, door op gepaste wijze samen achter de computer af te spreken.


Live chat en online ontmoeten

Op 2 april jl. hielden we - als vervolg op de enquete - een live chat. Met de software van Synthetron kunnen buurtbewoners samen in kleine groepjes praten over oplossingen voor de zorgen en dromen in hun woning, straat of buurt. De live chat stond al zo in onze planning om een zo groot mogelijk groep bewoners te bereiken. Ook voor diegene die het niet zo makkelijk georganiseerd krijgt om op een door de weekse avond naar een bijeenkomst te gaan, zoals jonge gezinnen met kinderen is dit een uitkomst. Zo'n live chat, zo is onze ervaring, een heel goed instrument om de early majority en early adopters onder de middengroepers aan te laten haken en is een live meeting niet per se nodig.


De live bijeenkomsten - stap drie in onze aanpak - konden we voorlopig niet door laten gaan. Dat is jammer, maar flexibel meebewegen en ombuigen konden we wel. We leerde door corona dat wat wel kan en is stilstand niet nodig, om later in het jaar nóg beter voorbereide informatie- en gespreksbijeenkomsten te hebben. De live bijeenkomst zijn een methode die in een vervolg vaker willen inzetten als alternatief voor live bijeenkomsten.

Onze ervaringen zijn positief en kijken we uit naar als de maatregelen rondom corona versoepelt mogen worden. Het is een kunst om flexibel mee te bewegen in wat kan, hoe verder gaan en daar het maximale uithalen zodat de tijd niet stilstaat en de gemeente toch de juiste inzichten krijgt om van daaruit door te pakken.


Drie tips

Werk jij aan bewonersparticipatie in de energietransitie? Dan geven we je graag deze drie tips om jouw project verder te brengen:

  1. Je weet inmiddels als professional in de energietransitie dat je bewoners het beste bereikt door in te tunen op wat bij hen leeft. Vraag dus uit wat er leeft. Er zijn diverse mooie online enquetetools die dit mogelijk maken. Zet dit op in samenwerking met een lokale bewonersorganisaties of enkele bewoners. Zij weten wat er speelt in de buurt en waar je het beste de enquete onder de aandacht brengt.

  2. Maak gebruik van digitale meetingtools. Er kan veel op in die tools. Wij van Klimaatavontuur zijn fan van Synthetron en Zoom, maar er zijn er natuurlijk nog veel meer opties. Informeer rond, probeer wat uit en hak een knoop door. Of laat je helpen door ervaren procesbegeleiders. Zij kunnen je ook veel werk uit handen nemen, en... je veel kennis vind je in de wijk zelf, meestal woont een dergelijk betrokken iemand wel in het gebied waar jouw project zich afspeelt. Het is fijn als deze bewoners mee willen doen.

  3. Struin rond op internet naar best practices (hier bijvoorbeeld), bel eens rond met smaakmakers die beschikken over overzicht, inzicht en voorbeelden van bewonersparticipatie. Praat bijvoorbeeld eens met een van de andere dames van het Klimaatavontuur, Ariane Lelieveld, of Kirsten Notten. Of spreek met mensen uit het netwerk zoals Thijs van Mierlo, Ruud Schuurs. Informeer eens wie de koplopers en social agents zijn in jouw gebied (wijk, stadsdeel, dorp, gemeente). Vraag ze om met je samen te werken. Nodig ze uit voor een virtuele teamstart. Leg hen de voorbeelden voor en maak samen een plannetje.


Nieuwsgierig naar meer of sparren voor een vervolgstap? Dat kan iedere vrijdag tijdens de virtuele werkplaats bewonersparticipatie van 10.00 tot 11.00 uur.

Aanmelden stuur ons een mail *.* je ontvangt een code waarmee je via ZOOM in de Digitale werkplaats komt. Zorg dat je ZOOM wel al hebt geïnstalleerd.
39 keer bekeken0 reacties