• door Marianne Zuur

De Douchecoach


“Mamaaaa! 5 minuten?!!!! Dan heb ik net één been geschoren!” Ik introduceerde de douchecoach, pièce de resistance in het klimaatavontuur van ons gezin.

‘Lichten uit waar je niet bent, deuren achter je dicht’ gingen erin als zoete koek - toegegeven - met een beetje aanhouden. Maar blijkbaar zagen ze daar het nut wel van in, mijn 4 schier onverbeterlijke koters die na respectievelijk 10, 14 en 16 jaar drammen nog steeds de maaltijd aan tafel op hun knieën beginnen en bergen hagelslag op hun brood storten... Want met de deur open is het koud en de wereld redden zit wel in hun liefhebbende hartjes. Deze laatste horde om te nemen, was heel lang taboe voor mij. Pak mij niet mijn guilty pleasure af. Eén van de simpelste geneugten van mijn leven. Dat waar ik elke dag mee opsta, de zachtste manier om wakker worden. Er is maar weinig beter. De plek waar ideeën spontaan ontstaan, en muziek klinkt - waar ik durf te zingen. De plek waar ik vrede sluit met de wereld: oké, klaar voor een nieuwe dag. Ik zei altijd: “ik doe al zoveel, deze laat ik passeren.” Want verduurzaming is een keuzemenu waar je uitpikt wat jou het lekkerste lijkt, toch? Wat maakte dan dat ik toch de uitdaging van de douchecoach aannam? Ariane en ik geven klimaatavontuur training in Pendrecht: in deze prachtwijk leidden we - dit voorjaar in eerste editie - veelkleurige vrouwen en één blanke man op tot energiecoach. Ze beginnen met hun eigen woning en met die kennis gaan ze het gesprek aan met de buren en de buurt. De deelnemers analyseren samen hun energieslurpers. Twee moeders hebben er pubers die veelvuldig en lang in de badkamer bivakkeren. Als ze dit terugzien op hun energierekening, schrikken ze zich een hoedje. Ze maken een plan om het gesprek aan te gaan en de veranderkracht van hun kinderen ‘aan’ te zetten. Laten zien wat het concreet aan water kost en samen met de kids de rekensom maken, is part of the plan. De week erop kijken ze tevreden terug: het is gelukt - het experiment was leuk en verhelderend, het daaropvolgende gesprek leidde tot afspraken en die worden nagekomen. Deze mensen hebben heel veel geld bespaard. Samen met hun kids. In die pubers van deze moeders herkende ik de mijne. Dus ik nam een douchecoach mee naar huis. Eerst even zelf uitproberen natuurlijk, anders kan ik het niet verkopen aan de kids. Het valt mee: Zonder haren wassen maar met tanden poetsen en scheren (sorry, ik weet het, too much information) heb ik toch nog ruim een minuut over. Zo overwon ik de ervaring uit mijn studietijd waar in het overvolle studentenhuis  iedereen hooguit 2 minuten mocht douchen en ze op de deur kwamen bonzen terwijl je je nog stond in te zepen. De keer erop probeer ik het met haren wassen en moet ik de coach nog een keertje omdraaien, want dit kost net een minuutje meer. Vol vertrouwen trek ik met deze ervaringen naar mijn kids.

Dus ook wij zetten thuis een emmer onder de douche en zien hoe snel hij volloopt. De douchecoach komt weer ter sprake: Mam, denk je dat Inez dat kan? Ze staat altijd een uur onder de douche! Ik glimlach en zeg: “We gaan hem allemaal gebruiken, en... je mag m ook één keer extra omdraaien als dat nodig is.” Want van 30 - 60 minuten terug naar 10 lijkt mij vette winst. De essentie is dat er bewustzijn komt op het douchen. En wakker zijn ze, die 4 stuiterballen van mij, want naar de ander toe weten ze altijd heel goed wat wel en niet kan. 😇 

#Dagelijksleven #Klimaatavontuur #Gasvrijwonen #Energiebesparen #Bewustwording

24 keer bekeken0 reacties