• door Ariane Lelieveld

Bewoners willen wel, maar kunnen ze ook?


Vanuit mijn werk als ombouwer help ik bewoners die uit intrinsieke motivatie duurzamer willen wonen en leven. Dit is een complex vraagstuk. Er zijn veel dezelfde woningen en toch ook weer niet. Iedere woning is uniek gemaakt tijdens de bewoning en het leven door de unieke bewoner met al zijn wensen en behoefte. Zo willen sommigen mensen authentieke elementen handhaven en anderen niet, zo hebben sommigen een serre of dakkapel aan- gebouwd. De mens is een bijzonder wezen die zich wil onderscheiden maar toch ook weer niet.

Vaak heeft deze gemotiveerde bewoner al veel onderzoek gedaan naar de mogelijkheden in wat men wil én hoe het eindresultaat eruit ziet of welke woonbeleving dit geeft. Om van dat willen naar het eindresultaat te komen, wordt negen van de tien keer direct een aannemer of installateur ingeschakeld. In de veronderstelling dat die hen wel kan helpen om de wensen te realiseren.

Dit werkte in het verleden ook meestal zo, maar nu is er meer aan de hand. In de praktijk zijn de vragen waarop bewoners een oplossing willen complexer en onduidelijker en vaak niet zo vanzelfsprekend als wordt gedacht. Zeker als je echt een energetisch verbetering van je huis wil met meer comfort en minder kosten op je energie verbruik, zonder al te veel gebruiksklachten achteraf en echte daadwerkelijke verbeteringen in energetische prestaties van de woning.

Zo was ik onlangs bij een bewoner die graag meer comfort wilde in de voorslaapkamer. De eigenaar wist wat wat die als eindresultaat wilde maar hoe dit te realiseren was niet duidelijk. Al evenmin wat voor technische normen en kwalificaties hierbij nodig zijn om daadwerkelijk de eerder genoemde verbeteringen in de woning te realiseren.

De aannemer stelt bij een dergelijke vraag een abstracte opsomming van de werkzaamheden op die hij nodig acht zonder samenhang. De bewoner krijgt hierdoor geen goed beeld van het eindresultaat en geen inzage wat aan de woning nu precies gedaan gaat worden. Het voelt daarom ook niet dat de beoogde slaapkamer daadwerkelijk het gewenste comfort zal hebben na de realisatie, waar naar verlangt wordt, om prettig te wonen met meer comfort en een lagere energierekening.

Aannemers zijn niet gewend om een helder beeld van de eindprestatie met garanties te geven. Isolatie wordt wel voorgesteld maar niet wat die isolatie presteert, waarvan het gemaakt is en ook niet hoe het wordt uitgevoerd. Veel wordt aangenomen en in de praktijk, tijdens het uitvoeren van het werk opgelost met alle gevolgen van dien. Dan is het veelal te laat om nog keuzes te herzien. Klanten weten eigenlijk helemaal niet of tenminste onvoldoende wat ze krijgen.

In mijn advieswerk ga ik dan bewust een beetje vertragen zodat er meer ruimte om na te denken ontstaat. Met deze bewoner heb ik uitgebreid besproken wat belangrijk is en vervolgens uitgewerkt welke voorwaarden aan de verbouwing wordt gesteld, lees hoe de woning daarna voelt en presteert.

Bewoners moeten een aannemer een soort programma van eisen kunnen geven. En daar hebben bewoners hulp bij nodig. Het vraagt technische expertise zeker met de huidige vernieuwingen in bouw en renovatie eisen. Een bewoner moet aan de voorkant van het proces voorwaarden stellen, zodat ze echt een goede offerte krijgen en een goed beeld van wat er wordt opgeleverd onder welke voorwaarden.

Om daadwerkelijk te gaan investeren heeft een bewoner een realistische offerte nodig, waarin helder wordt beschreven wat men krijgt, hoe het wordt uitgevoerd en wat de prestatie is van de aanpassing, met garantie. De aanpassing kan bijvoorbeeld de concrete isolerende kwaliteit van het glas en van de na-geisoleerde wand zijn.

Om van willen kunnen te maken, zijn er meer partijen dan de bewoner die in beweging moeten komen. In de dagelijkse praktijk betekent dit als een bewoner daadwerkelijk een offerte bij een uitvoerende partij opvraagt, in die offerte de kwaliteit van de uitvoering en het eindresultaat zichtbaar moet zijn. Bewoners willen meer grip op de uitvoering en de kwaliteit van isolerende maatregelen. En daar hebben ze hulp bij nodig. Het zijn onafhankelijke energiecoaches of woonadviseurs die bewoners hierbij kunnen helpen. Met extra expertise kunnen bewoners stappen zetten in hun huis.

Uiteindelijk gaat het niet alleen om willen en kunnen, maar ook om durven. Het vraagt moed van een bewoner om geld te investeren in het isoleren van haar huis. Een goede offertes met een duidelijke prestatiegarantie is daarbij noodzakelijk.

Als bewoners hun woning klimaatneutraal willen maken, is het nog een hele uitdaging om dat ook te kunnen. Om echt doelen te behalen moet de hele keten op orde zijn. Dat is nu niet. Veel aannemers bouwen nog steeds anno 1935 bij een woning uit 1935. Er is nog een hele weg te gaan om iedereen de juiste bouwkwaliteit te laten opleveren van tenminste anno 2030. Zeker nu we de voorlopers en de pioniersfase voorbij zijn en echt de grote massa in beweging willen zetten. Een hele uitdaging.

Wil je weten hoe jij bewoners kunt helpen van willen naar kunnen naar durven in jouw wijkaanpak of energieplan? Wij geven een basics van bewonersparticipatie en een intensieve werkplaats 'Samen met bewoners op klimaatavontuur' om daadwerkelijk met jouw project aan de slag te gaan.

Wil je meer weten hoe je jouw woning kunt ombouwen? Kijk dan op Studio Ariane Lelieveld

#ReisvandeHeld #Klimaatavontuur #Energietransitie #Bouwketen

22 keer bekeken0 reacties