• door Marianne Zuur

Het duurzaamste hotel van de wijk beklad!


Over de weerbarstigheid van buurtinitiatief, hoe alles altijd anders is dan je denkt, en een goed gesprek met open hart en open geest altijd uitkomst biedt.

Op 7 april 2018 opende het eerste Wormencompost hotel in mijn wijk. De opening was gezellig met een picknick met hapjes van en voor de buurtbewoners en plaatselijke horeca. Op het wormenhotel kwam een bak met kruiden, er kwam een veldje met eetbaar groen, de planten-bakken kregen nieuwe vulling en drie buurtbewoners ruilden hun stoeptegels in voor een geveltuintje, ook weer met eetbaar groen. Biologisch uiteraard. En allemaal onderdeel van een plan om de buurt te vergroenen en te verkennen hoe we het zou uitpakken als we weer meer lokale voedselkringlopen zouden maken. Initiatiefneemster Kitty Hinkenkemper was op het idee gekomen toen er vuilcontainers in de wijk werden geplaatst zonder de voorziening om plastic en gft te scheiden, wat gezien de hoeveelheid containers per straat best mogelijk was geweest. De buurtbewoner gingen enthousiast aan de slag, brachten hun emmertjes met gft naar de wormen en zorgden samen voor de plantjes. Tot zij op een ochtend nare teksten op de wand van het wormenhotel aantroffen. “Deze bak moet weg”. Stond er. En “Deze bak stinkt”. Met grote zwarte letters.

De buren waren onthutst. Het was waar dat er de laatste dagen door de hitte soms fruitvliegjes uit de bak kwamen zweven. Maar stinken? Nee. Dat vonden ze niet. Wie zou dit gedaan kunnen hebben? Kitty ging op onderzoek uit. Zij wilde graag het goede gesprek aangaan met de ‘vandalist’. Na enig navraag bleek de tekst geschreven te zijn door een sjieke oude mevrouw uit de buurt. Kitty kon haar uitleggen dat de bak niet hoorde te stinken met de juiste vulling: de bak was te nat geweest en door meer droge grond en kartonsnippers toe te voegen, werd het euvel verholpen. Maar de teksten kregen we niet van de bak af...

“Geen probleem, Kitty” zeiden de buurtbewoners toen Kitty hen bevroeg, “wij zetten er zo een verfje overheen, dan zie je er niks meer van!” En aldus geschiede; het werd een schoolbordverfje, want zo kwam er ook ruimte voor berichten en boodschappen op de bak. “Als iemand dan nog eens iets te melden heeft, is dit leuker!” vonden de bewoners

#Dagelijksleven #Lokaalvoedsel #Korteketens #Voedseltransitie #Initiatieven #Storytelling

20 keer bekeken0 reacties