• door Kirsten Notten

Wat, een verbod op de cv-ketel?


De koppen in de kranten schreeuwden het ons toe: vanaf 2021 mogen er geen nieuwe cv-ketels meer verkocht worden. Dit was een baanbrekende uitspraak. Maar wat betekent het voor de energietransitie?

Een oproep tot avontuur

Een verbod op verkoop cv-ketels geeft een doelstelling die uitdagend is en duidelijk maakt wat het voor het dagelijks leven betekent. In de Reis van de Held ( de narratieve ordening van oude verhalen en nieuwe ontwikkelingen) is dit een oproep tot avontuur. Bewoners en andere eigenaren van gebouwen worden in een nieuw avontuur geworpen. Deze uitspraak is het begin van een klimaatavontuur.

Ik roep al jaren dat de energietransitie zo’n oproep nodig heeft. Mijn wens was dat de koning met Prinsjesdag zou uitspreken dat we dan en dan van het aardgas af zouden gaan. Het cv-ketel verbod is uitdagender omdat het verdwijnen van de cv-ketel concreter is dan van het aardgas af. Mensen voelen meteen wat dit voor hun zal betekenen. De energietransitie is in de huiskamer belandt. Dat is de kracht van deze uitspraak.

De afzender is echter minder duidelijk en krachtig. De koppen en artikelen lijken over een besluit te gaan. Neem de kop van het AD: “Ouderwetse cv-ketel verdwijnt vanaf 2021” >>. Het blijkt echter een oproep te zijn van 15 organisaties uit energiebedrijven, installatiebranche en groene NGO’s, die zich in een klimaatcoalitie hebben verenigd. Het is een hedendaagse coalitie van partijen die baat hebben bij het verdwijnen van de cv-ketel. Een aantal van deze partijen zit ook om tafel bij de onderhandeling voor een nieuw klimaatakkoord. De status van deze coalitie lijkt een netwerkcoalitie.

En waar zijn de bewoners?

Opvallende ontbrekende partijen zijn bewoners en andere eigenaren van gebouwen. De partijen die aan het werk moeten en geld moeten investeren om deze oproep waar te maken. Het komt bij de energietransitie helaas vaker voor de partijen en mensen die het moeten doen aan tafel en in coalities ontbreken.

Na een paar dagen kwam de Vereniging Eigen Huis dan ook met de reactie dat deze maatregel veel te vroeg zou komen >>. ‘In het voorstel worden alle kosten en verplichtingen eenzijdig bij huiseigenaren neergelegd. Over de praktische consequenties is onvoldoende nagedacht. De doelen van het klimaatakkoord vragen veel meer dan deze losse maatregel.’

Lage inkomens en kleine bedrijven zwaarder belast

CE Delft had dit jaar in opdracht van Milieudefensie onderzocht hoe de kosten voor de energietransitie verdeeld zijn >>. Bij de plannen uit het regeerakkoord liggen de kosten onevenredig veel bij bewoners ten opzichte van bedrijven, meer bij de lage inkomens en meer bij de kleine bedrijven. Het verbod op verkoop cv-ketel lijkt hierbij te passen.

Gemeenten moeten tenslotte in 2021 hun warmteplannen af te hebben met een eerste overzicht voor warmte alternatieven. Pas dan kan je als bewoner, eigenaar reële plannen maken voor alternatieve warmte. Om dan meteen al de verkoop van cv-ketels te verbieden is wel erg scherp aangevlogen.

Leve de weerstand

Samen met de VEH kom ik dan ook in weerstand. Een voorstel zonder overleg bewoners, zonder betaalbaarheid, zonder warmteplan, zonder integrale aanpak. Neee!

Laat weerstand nu ook de volgende stap uit de Reis van de Held zijn. Die weerstand is nodig om tot een beter plan te komen. Want we moeten van het aardgas af. En daar zijn de bewoners bij nodig. Het is niet mogelijk om een goed alternatief te ontwikkelen zonder de ervaringen, wensen en beleving van bewoners.

Simpele oplossingen voor halvering gasverbruik in mijn eigen huis

Deze oproep is een aanleiding om weer eens naar mijn eigen huis te kijken. Het is goed geïsoleerd, uit de jaren ’90. Ik heb mijn gasverbruik de afgelopen jaren gehalveerd tot 350 kuub gas en ben daarmee de allerzuinigste in mijn type huis en huishouden.

Voor een warmtepomp heb ik te weinig ruimte in mijn huis. Geen zolder, maar enkel een kleine technische ruimte. Geen vloerverwarming. En mijn dak is bezit van de VVE en te klein om voor iedereen zonnepanelen te plaatsen. De hybride warmtepomp zou misschien wel passen in mijn mini-technische ruimte en vraagt geen vloerverwarming. Maar de kosten zijn aanzienlijk voor mijn lage gasverbruik.

Low-tech oplossingen en no-regret maatregelen

De afgelopen jaren heb ik zelf mijn gasverbruik gehalveerd met eenvoudige maatregelen, zoals ventilatieroosters sluiten in de winter, elke dag warme-truiendag, korter en kouder douchen. Super goedkope en simpele oplossingen met een prima wooncomfort.

Lars Boelen, adviseur voor gasvrije woningen, geeft 7 simpele technische tips om je gasverbruik te halveren.>> Je kunt bijvoorbeeld voor minder tocht hang- en sluitwerk beter afstellen. Er is nog een wereld te winnen met gedragsverandering, no regret maatregelen en low-tech oplossingen. Ook ik kan nog verder komen.

De bewoners als mentor voor gasvrij wonen

Het manifest voor een cv-ketel verbod doet geen recht aan de individuele situaties en mogelijkheden van bewoners. Toch heb ik waardering voor de uitdagende oproep die deze coalitie heeft neergelegd. Deel I van de missie is geslaagd. Iedereen weet nu waar het over gaat. Aardgasvrij wonen is wonen zonder cv-ketel.

Deel II van de missie, namelijk ook echt de cv-ketel het huis uit, vraagt wat anders. Allereerst moet een verbod een heldere afzender hebben, zoals de rijksoverheid. De bewoners moeten aanwezig zijn in de uitwerking van die plannen. De VEH alleen is trouwens niet voldoende, er is een diversiteit aan bewonersperpectieven nodig. Bewoners brengen de beleving en mogelijkheden in en kunnen met inventieve oplossingen komen. Beschouw de bewoners als een mentor uit de Reis van de Held. Ja, dat is de stap die na de weerstand komt.

#Bewonersbetrekken #Huizen #Gasvrijwonen #ReisvandeHeld #Dagelijksleven #Storytelling

57 keer bekeken0 reacties