• door Ariane Lelieveld

De Kunst van het niet weten


Mijn persoonlijke klimaatavontuur begon ergens in 2010 op reis naar Mozambique. na ruim 20 jaar werkzaam te zijn geweest in de bouw- en vastgoed sector en als 'product' van de ophanden zijnde crisis wist ik dat ik persoonlijk een heel andere koers wilde varen. In dit blog lees je mijn eerste persoonlijke ervaring.

Nederland is een goed geregeld land waarin alles is vastgelegd in democratische regels en wetten. In samenwerken kennen wij er verschillende bedrijfsculturen en omgangsnormen waarvan het vrij normaal is om een groot deel van ons leven in agenda's te plannen en vast te leggen.Typisch Nederland.

Lemen huizen in Mozambique

In 2010 vertrok ik naar Mozambique om mij als ontwerper en bouwkundig adviseur bij enkele projecten aan te sluiten. In mijn vooronderzoek had ik al gezien dat de lokale bevolking niet meer met leem maar heel graag in beton bouwt. Terwijl ik juist net zo enthousiast was geworden in het bouwen met een van de duurzaamste bouwmaterialen leem. 'Waarom zouden ze niet meer in leem willen bouwen?' vroeg ik mij af. ‘Hoe zou ik hen trots kunnen maken om toch weer in leem te willen bouwen?' en 'Waarom is leem niet door geïnnoveerd als een super natuurlijk volwaardig bouwmateriaal?’

Geen agenda maar wensen

Aangekomen op het vliegveld van Beira haalde een van de medewerkers van de stichting mij op. Hij vroeg welke agenda ik had voor mijn verblijf. Ik keek hem enigszins verbaasd aan. Agenda? Opeens realiseerde ik me dat de andere mensen die vanuit Nederland overkwamen altijd met strak geplande weken op bezoek kwamen. Typisch Nederlands. Ik antwoordde hem dat ik helemaal geen agenda had maar wel enkele wensen. En ik vroeg hem of hij me wilde laten zien wat hij belangrijk vond.

Mijn open houding gaf deze mensen de ruimte op hun eigen manier en volwaardig aan het werk te gaan in hun projecten. Aan het einde van mijn bezoek hadden de twee broers die mij begeleidde mij van alles laten zien en heb ik hun opnieuw vertrouwd gemaakt met leem als een bijzonder volwaardig bouwmateriaal. We waren allemaal voldaan.

De kunst van het niet-weten

Deze ervaring heb ik opgenomen in mijn persoonlijke aanpak als ombouwer. De aanpak van het niet weten en openstaan voor de ander, brengt mij veel nieuwe inzichten en steeds weer een doorkijk naar een nieuwe wereld. Hiermee lukt het mij steeds weer om initiatieven van de grond te krijgen

#Initiatieven #Energietransitie #Huizen #ReisvandeHeld #Hetnietweten #Klimaatavontuur

30 keer bekeken0 reacties