Op de stoel van

Wie heeft er nou eigenlijk welke rol in mijn project? Hoe krijg ik de mensen op de juiste stoel en van mijn stoel af? De wens tot samenwerken binnen klimaatprojecten en –beleid is er, de realiteit is vaak weerbarstiger...  Hoe lukt het wel, en snel?

 

Om dit te onderzoeken gaan we verkennen hoe het is om op de stoel van een ander te gaan zitten. Welke drijfveren ervaar je daar? Welke kennis heb je of ontbeer je? Hoe is het om macht te hebben? Hoe werkt het om een opdracht uit te voeren? Hoe is het om achter een ideaal te gaan staan? Hoe is de relatie met de andere partijen, vanaf deze positie bekeken? En hoe ervaar je tegenwerking terwijl je zelf overtuigd bent van de voordelen?

 

Voor wie?

Deze workshop is geschikt voor projectleiders, beleidsmakers, projectontwikkelaars en omgevingsmanagers bij energiebedrijven, lokale overheden, woningbouwcorporaties, sociaal ondernemers en actieve bewonersgroepen.

 

Systemisch werken

Elke groep, elke organisatie, elk proces vormt een systeem. In een systeem zie je een aantal wetmatigheden en patronen. Vaak beweegt er in de onderstroom van alles, wat niet direct zichtbaar is of logisch lijkt. Weten hoe dat werkt, is handig wanneer je het proces van jouw project wilt vormgeven. Zo kun je ervaren hoe tegenstand uit eerdere vergelijkbare trajecten kan doorwerken. Of hoe in het ene gebied gasloze wijken of windprojecten anders ontvangen worden dan in een ander gebied. Als je de achtergronden van mensen en gebied leert kennen en samen een andere positie durft te onderzoeken, ontstaat er ruimte en worden blokkades geslecht.

 

Resultaten

Je maakt kennis met de werking van systemen. Je ervaart hoe het is om op de stoel van een ander te gaan zitten, de taal van een ander te leren en wat er voor nodig is om democratisch en creatief samen te werken. We onderzoeken hoe het werkt om de weerstand te includeren en de voordelen ervan te benutten. Bovendien reiken we je aan hoe in het vervolgtraject een systemische bril kan helpen om te zoeken naar ruimte om samen te werken. Jij weet nu hoe je je eigen positie in kunt nemen en anderen kunt uitnodigen hun rol te nemen.

 

Praktisch

De workshop duurt een dagdeel. Data en locaties vind je hier

De workshop gaat door bij een minimum van 8 deelnemers. Er is plek voor maximaal 12 deelnemers

 

Bij de open inschrijving workshop kom je je netwerk of nieuwe ketenpartners tegen. Wij geven deze workshop ook in house voor jou en je collega’s. Heeft dat je voorkeur, neem dan contact met ons op.

 

We zien je graag!